EL TRIBUNAL SUPREM ESTABLEIX QUE LES EMPRESES NO ESTAN OBLIGADES A PORTAR UN REGISTRE DE LA JORNADA DIÀRIA DE TOTA LA PLANTILLA.
La sentència del Tribunal Suprem, de 23 de març de 2017, número 246/2017, sobre el cas BANKIA, ha establert que “El artículo 35.5 no exige la llevanza de un registro de la jornada diària efectiva de toda la plantilla para poder comprovar el cumplimiento de los horarios pactados”.
Aquesta és, en essència, la conclusió que arriba l’Alt Tribunal, en el recurs de cassació interposat per BANKIA, contra la sentència de l’Audiència Nacional en la que s’establia aquesta obligació.
QUINES CONSEQÜÈNCIES PRÀCTIQUES TÉ AQUESTA SENTÈNCIA?
1. NO s’ha de portar un registre de la jornada diària dels treballadors contractats a jornada completa, obligació que es desprenia, segons les sentències anteriors, sobretot de l’Audiència Nacional (criteri que havia adoptat la Inspecció de Treball i la Seguretat Social).
2. SI s’ha de portar un registre de les hores extres/complementàries (temps parcial) que facin TOTS els treballadors de la plantilla.
3. CONTINUEN les obligacions de registre de la jornada diària establertes pels treballadors contractats a temps parcial, derivades de l’article 12.4.c de l’Estatut dels Treballadors. Adjuntem l’article.
A estos efectos, la jornada de los trabajadores a tiempo parcial se registrará día a día y se totalizará mensualmente, entregando copia al trabajador, junto con el recibo de salarios, del resumen de todas las horas realizadas en cada mes, tanto las ordinarias como las complementarias a que se refiere el apartado 5.
El empresario deberá conservar los resúmenes mensuales de los registros de jornada durante un periodo mínimo de cuatro años.
En caso de incumplimiento de las referidas obligaciones de registro, el contrato se presumirá celebrado a jornada completa, salvo prueba en contrario que acredite el carácter parcial de los servicios.