L’AEPD alerta de pràctiques fraudulentes a l’hora d’aplicar la normativa de protecció de dades

 In Blog, Notícias de interés

 

 

Adequar-se a la normativa de protecció de dades a cost zero és possible. Però, probablement, il·legal. Així ho entén l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, qui al costat de la Seguretat Social i l’Agència Tributària, han realitzat un document que adverteix sobre aquest frau.

 

Se li coneix com ‘cost zero’. Consisteix en oferir serveis perquè les empreses s’emmotllin a la normativa de protecció de dades, a un preu molt baix o de forma gratuïta. El truc o frau és que s’abonen mitjançant fons destinats a formació per a treballadors. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) alerta a pimes i autònoms dels riscos d’aquesta pràctica. Tant per incompliment de la norma com per sancions que puguin rebre per utilitzar aquesta metodologia. Ja que aquests fons de formació no van ser creats per a aquesta qüestió.

 

L’AEPD adverteix que les ofertes que poden comportar un frau habitualment són emeses per part de consultories i empreses. Segons expliquen en un comunicat, es dirigeixen cap a les pimes i autònoms, emprant per a això la por a les sancions establertes en el Reglament General de Protecció de Dades.

 

 

 

Suplantació d’identitat

 

En molts casos es fa creure a pimes i autònoms que estan obligades a designar un delegat de protecció de dades o oferir serveis innecessaris per als tractaments que realitza l’empresa.

 

Així mateix, fa referència a un altre tipus de pràctiques agressives com intentar suplantar la identitat de l’Agència en les comunicacions que es realitzen, per dur a terme pràctiques comercials en què es coarti el poder de decisió dels destinataris, mitjançant la referència a sancions per incomplir la normativa.

 

Per contrarestar aquesta situació, l’Agència recorda tant a pimes com a autònoms que a l’hora de contractar serveis per adequar-se a la normativa en matèria de protecció de dades, s’assegurin que aquests no incorren en les pràctiques esmentades anteriorment.

 

 

 

Informar els responsables

 

D’altra banda, l’AEPD ha posat a disposició de les pimes i autònoms una sèrie de canals per informar d’aquest tipus de casos. En aquest sentit, detallen el Canal INFORMA, per donar compte de la situació als responsables; i el d’Atenció al Ciutadà, per als ciutadans. Per últim, han posat a disposició d’aquests empresaris una eina gratuïta d’ajuda, coneguda com FACILITA_RGPD, dirigida a empreses que realitzin un tractament de dades personals d’escàs risc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Font: ElPais.com

 

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2019/07/09/pyme/1562704828_506609.html

Recent Posts