Reforma de les pensions
Reforma de les pensions
Al desembre de 2009, per primera vegada, el Govern tímidament va apuntar la necessitat d’allargar la vida laboral per salvaguardar el sistema de pensions. I després de 20 mesos el Congrés va aprovar definitivament la Llei de ‘actualització, adequació i modernització del Sistema de Seguretat Social. És a dir, la reforma de les pensions.
L’edat de jubilació, fixada fins ara en els 65 anys, s’allarga als 67 anys. Encara que, finalitzat el règim transitori en 2027, aquells que hagin cotitzat com a mínim durant 38 anys i sis mesos podran jubilar-se als 65 anys com fins ara. Mentre que la base per calcular la pensió de la vellesa s’estableix en els últims 25 anys treballats en lloc dels 15 anys que contemplava la legislació anterior.
En qualsevol cas, la reforma, que entrarà en vigor en 2013, s’aplicarà de forma gradual. És a dir, no afectarà de forma significativa a aquells que ja es troben a les portes de la jubilació. Així, a partir de 2013, els nascuts en 1948 es jubilaran als 65 anys i un mes. L’any següent, l’edat exigida seran 65 anys i dos mesos. Aquest increment progressiu es mantindrà fins a 2027, quan l’edat oficial de jubilació quedarà en 67 anys. És a dir, aquells que van néixer a partir de 1959 ja es veuran afectats totalment per la reforma de les pensions. En qualsevol cas, es podrà accedir a la jubilació anticipada a partir dels 63 anys i amb 33 anys cotitzats, encara que per a situacions de crisis l’edat es rebaixa als 61.
El ministre de Treball, Valeriano Gómez va sostenir que la Llei de Modernització del Sistema de la Seguretat Social no suposa “cap retallada” i va assegurar que les pensions seran més altes en 2027. Fins i tot va defensar que a partir de 2040 o 2050, les pensions segurament es triplicaran a pesar que hi haurà 18 milions de pensionistes. Altres fonts apunten que la pensió mitjana podria reduir-se fins a un 30% amb el nou sistema.
En qualsevol cas, Gómez va destacar que la norma suposa ampliar drets i va recordar que la normativa inclou que les dones que hagin interromput la seva carrera professional per cuidar en els seus fills puguin sumar-se fins a cinc anys de cotització. D’un altre costat, la normativa final contempla que les persones discapacitades podran jubilar-se de forma anticipada amb 25 anys cotitzats. Malgrat el rebuig del principal partit de l’oposició, el ministre de Treball es va mostrar confiat que el PP, si guanya les eleccions, no anul·larà la reforma.
Claus per entendre la reforma del sistema
Edat de jubilació: l’edat de jubilació, fins ara establerta en 65 anys, es fixa en 67 a partir de 2027, moment a partir del com finalitza el règim transitori. Des de 2013 s’anirà incrementat gradualment l’edat de jubilació. En qualsevol cas, qui compleixi 65 anys en 2027 i hagi cotitzat més de 38 anys i sis mesos podrà jubilar-se i cobrar la pensió completa.
Càlcul de la pensió: la quantia de la pensió es determinarà pels últims 25 anys treballats en lloc dels 15 anys fixats en l’anterior legislació. La mesura s’aplicarà de forma gradual de tal forma que a partir de 2022 totes les pensions es calcularan ja amb els últims 25 anys cotitzats.
Pensió màxima: per cobrar la pensió màxima serà necessari a partir de 2027 acreditar 38,6 mesos de cotització. Fins ara, eren 35 anys per accedir al 100%.
Jubilació anticipada: la reforma contempla que es pugui accedir a la jubilació anticipada a partir dels 63 anys, sempre que s’hagin cotitzat 33 anys. La jubilació als 61 anys es manté per a casos lligats a crisis empresarials.
Cotització mínima: el període mínim per accedir a la prestació contributiva es manté en els 15 anys. Amb aquest període cotitzat solament es tindrà dret al 50% de la base reguladora de la pensió de jubilació.
Autònoms: el col·lectiu dels autònoms també podran accedir a la jubilació voluntària als 63 anys amb almenys 33 anys de cotització.